top of page

Nosaltres som la Júlia i la Montse Fabà, alumnes de segon de batxillerat de l'IES La Llauna,  i en aquest blog us expliquem en què consisteix el nostre treball de recerca.

 

 

Per triar el tema del treball ens hem basat en tres aspectes principals: els interessos, les aptituds i les possibilitats; és a dir, teníem clar que havia de ser un tema atractiu i motivador per a nosaltres, necessitàvem ser aptes per a la tasca i, per suposat, havíem de comptar amb les circumstàncies, el material i les vies per dur-lo a terme.

 

En el nostre cas, ens sentim atretes per la biologia i la investigació, així que vam veure com una bona oportunitat la que ens oferia el CDEC de treballar la part procedimental al Centre de Regulació Genòmica de Barcelona, ja que podríem endinsar-nos en el món científic, aprendríem moltes tècniques que probablement utilitzarem en el nostre futur i podríem conèixer persones que dediquen la seva vida a la investigació. Al CRG se'ns va brindar la possibilitat d’investigar sobre la PTC, una substància artificial de gust amarg utilitzada pera estudis genètics.

 

L’elecció del nostre tema de recerca es deu, principalment, a tres publicacions  (veure a biografia articles 1,2 i 3) que vam trobar al cercador científic Pubmed i a un article (veure 4) publicat al diari El país. El primer d’aquests estudis apunta la possible relació entre el consum abusiu d’alcohol i la incapacitat de notar el gust amarg de la PROP (6-n-propiltiouracil), una substància artificial molt semblant a la PTC, i el segon suggereix que això probablement es doni més en els homes que en les dones. El tercer conclou que la possibilitat de tastar la PTC ve regulada pel genTAS2R38. L’article publicat a El país explica que avui en dia hi ha moltes persones que no capten el gust amarg de la PTC i es pregunta com pot ser així, si sabem que aquesta capacitat és la que ens permet evitar d’ingerir substàncies tòxiques.

Aquesta informació va despertar un gran interès en nosaltres perquè ens obria la possibilitat de fer un treball de recerca amb una important dimensió social.

 

Volem aclarir que en aquesta recerca no s’investiga la relació directa entre la percepció de l’amargor de la PTC i la de l’etanol, sinó que s’estudia directament la possible relació entre la capacitat gustativa per a la PTC i la predisposició a l’alcoholisme, amb la intenció de contrastar la suposició que es presenta en les tres investigacions que s’han esmentat.

 

 

 

 

A continuació s'adjunta l'esquema de la visió general del treball: 

bottom of page